Ekonomi

Kayseri dinamiklerinden büyük ‘koordinasyon’

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu işbirliğinde yer aldıklarını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Kayseri olarak deprem bölgesine en yakın illerin arasında olduğumuzdan dolayı özellikle Maraş başta olmak üzere deprem bölgelerinde yaşayanların bizden beklentileri büyüktü. Bizim yardımlar için gayretimizin fazla olması gerekiyordu. Bu sebeple deprem olur olmaz hemen yarım saat içerisinde organize olarak özellikle Vali Bey’in başkanlığında toplantıya katıldıktan sonra Serbest Bölge Başkanı olarak ben, Sanayi Odamız, Ticaret Odamız, OSB başkanlarımız, Mimarsinan, İncesu OSB, Kayseri Ticaret Borsamız olmak üzere sivil bir oluşumla deprem bölgesine gidecek yardımları koordine etmek için bir ‘Deprem Koordinasyon Merkezi’ kurmaya karar verdik. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzün fuar alanını lojistik merkezimiz yaparak burada çalışmalara başladık. Bu kurumlarla birlikte imzaladığımız protokol çerçevesinde ayni ve nakdi yardımlarımız hızla toplandı. Nakdi yardımların tamamı Kızılay Kayseri şubemizde toplandı. Kurduğumuz bu yapı sayesinde yardımlar çok hızlı bir şekilde yerine ulaştı. İlk gün tam 17 tırı yardım malzemesi farklı deprem bölgelerine ulaştırdık. Gelen giden yardımlar yapılan yeni bir yazılımla kayıt altına alındı. Bu yardımlaşma ve işbirliği Kayseri’yi temsil ettiği için hiçbir kurumun logosu sadece tırların “Kayseri şehri yanınızda” yazılarımızla deprem bölgesine yolladık. Bugün itibarıyla Kayseri deprem Koordinasyon Merkezi adını verdiğimiz buradaki merkezimizden tam 361 tır yardım malzemesini deprem bölgesine sevk etmiş bulunuyoruz Bunun haricinde sadece Kızılay’ın yolladığı ise 56 tır yardım. Sanayicilerimizin gönderdiği yardım ise 70 tırı geçti. Dolayısıyla şu ana kadar Bizim tahminimiz Kayseri’den yardım bölgesine giden tırların sayısı 600 Tırı geçmiş durumda. Giden tırların tüm içeriğinden plakasından, şoföründen hepsine kadar bütün detaylar elimizde mevcut.” dedi.

Bu iş birliği içinde olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Hakikaten çok güzel bir ahenk içerisinde Türkiye’ye örnek olan bir birliktelik içinde olduk.” diyen Başkan Dr. Palancıoğlu, şunları söyledi:
“Bu yapı bakanlıklar tarafından denetlendi ve buradaki yapıyı gördükten sonra ASYA adı altında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Acil Sosyal Yardım Merkezi de kuruldu. İçişleri Bakanlığının talimatları çerçevesinde gelen tırlar giden tırlar yaklaşık son 10-12 gündür de bu şekilde devam ediyor. Bütün yardımlar hızlı bir şekilde faaliyete geçti. Yapılan çalışmalar kapsamında ek depolar kuruldu. Böylece daha sistemli ve seri yardımlar afet bölgelerine ulaştı. Sonrasında Kayseri’de örnek olarak Adana ve Mersin’de de kuruldu. Avrupa Birliği ülkelerinden uçak, tır ya da trenle gelen malzemeler bizim buradaki merkezimize taşınıyor. Bir teşekkürü de nakliyecilerimize etmek istiyorum. Hiç tereddüt etmeden kendi imkânlarıyla yardımları ulaştırdılar. Erciyes Anadolu Holding Genel Müdürü Alpaslan Baki Bey’e de ulaşım imkanı sağladığı için çok teşekkür ederim. Gökmen Çiçek Valimizin talimatları ile ihtiyaçlar ihtiyaç olan bölgelere gidiyor. Deprem olan bölgelerdeki ilgili Vali ve Kaymakamlarımızla koordineli çalışılıyor. Çalışmalarımızı Kayseri valiliğimizin bilgisi dâhilinde Büyükşehir Belediyemiz, benim temsilci olduğum Melikgazi Belediyesi, Kocasinan, Hacılar ve diğer belediyelerimizle koordinasyon içerisinde gerçekleştirdik. Dolayısıyla burada 60’tan fazla ürün afet bölgelerine gidiyor. Bunun haricinde su deposu, seyyar WC ve duş, jeneratör, diğer araç ve gereçleri gönderdik göndermeye de devam ediyoruz. İlk günden itibaren 280’in üzerinde personel ile burada hizmet veriyoruz. Burada hizmet eden tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Dolayısıyla hem ulusal hem de uluslararası gelen yardımların deprem bölgelerine ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Başta Büyükşehir Belediyemiz, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve diğer belediyelerimiz olmak üzere ayrı bir faaliyet içerisindeyiz. Burada kardeş şehirlerimiz ve ilçelerimiz var buralara biz çöp kamyonundan, banyosundan WC’sine kadar iaşesine kadar personeline kadar yüzlerce aracımız ve yüzlerce personelimiz sahada çalışıyor. Herkese özellikle, OSB başkanlarımıza, Ticaret Odası başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Hep birlikte Kayseri’yi en iyi şekilde temsil edecek şekilde çalıştığımızı düşünüyoruz. Cenabı Allah bir daha böyle acı ve afet yaşatmasın.”

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “Kayseri olarak güzel bir dayanışma sergileyerek depremzedelerimizin yardımlara ulaşması için canla başla çalıştık. İş dünyası olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Devlet millet el ele çalışıyoruz. Güçlü bir şekilde yeniden ayağa kalkacağız.” dedi.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, “Deprem koordinasyon merkezimizde ilk günden beri kurulan sistem takip edilebilirliği ve tüm şeffaflığı ile ortada. Afet bölgelerinin hali içler acısı halde. Depremin ilk saatinden itibaren ne ihtiyaç var ise yollamaya başladık. Ayrıca oradaki sanayimizin yeniden sürdürülebilir olması için neler yapacağımıza da bakacağız. Her şeyi devlete bırakmayacak elimizden geleni yapacağız. Bundan sonra daha çok çalışma zamanı. Kalıcı konutlar yapılması ile ilgili çalışmalarımıza bizde başlayacağız. Herkes imkanlarının ötesinde destek verdi. Emeği geçen herkese teşekkürler.” diye belirtti.

OSB Başkanı Mehmet Yalçın ise, “Bu oluşumda Palancıoğlu Başkanımızın koordinasyonunda toplandık. Emeğine sağlık. Mükemmel bir organizasyonu sayesinde çok hızlı koordine olundu. Allah sanayicilerimizden işadamlarımızdan razı olsun. 600’e yakın tırı uğurladık. Rabbim böyle bir felaketi bir daha yaşatmasın.” dedi.

Taziyelerini ve geçmiş olsun dileklerini ileten Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış da, “Kayserimizin birlik ve beraberliğini bu depremle beraber bir kez daha görmüş olduk. Birlik ve beraberlik içinde bu işte yer almakta bize nasip oldu. Yapabileceğimiz her şeyi ortaya koyarak çalışmalara katıldık. Çalışmalarımızı elimizden geldiğince sürmeye devam edeceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Herkes canla başla burada destek olmak için çalıştı.

Mimarsinan OSB Başkanı Lütfü Çarşıbaşı, “Yardımlarımız koordineli bir şekilde ihtiyaç olan yerlere devam ediyor. Sanayicilerimiz, esnaf, kurumlar, vatandaşlarımız ve tüm ekibe ve destekçilerimize yardımları için teşekkür ediyorum.” dedi.

İncesu OSB Başkan İrfan Püsküllü ise, “Depremin ilk gününden itibaren toplanarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalıştık. Kayseri halkımıza çok teşekkür ederim. Yolumuz uzun yükümüz ağır. Bunun için başkanlarımız ve diğer kurumlarımızla neler yapabiliriz sürekli istişare halindeyiz.” diye belirtti.

Kızılay olarak büyük bir çabayla çalışmalara destek verdiklerini söyleyen Kızılay Şube Başkanı Cafer Beydilli, “Kayseri Koordinasyon Merkezi Türkiye’deki ilk ve en büyük koordine merkezi oldu. Kızılay olarak bizde bu organizasyonda yer almaktan gurur duyduk. Ortak faaliyetlerimiz 3600 gönüllülerimiz ile devam etti. Kızılay olarak 10 merkezde Kayseri olarak yardımları topluyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -