Ekonomi

Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatında hedef 500 milyon dolar

İZMİR (İGFA) – Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Foodex Japan 2023- 48’inci Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda dört gün boyunca Türk lezzetlerinden Japon damak tadına göre hazırlanmış menülerin ikram edileceği tadım etkinlikleri, zeytinyağı tadım etkinliği, Türk orkinosu ve somonu ile sushi etkinliği, Türk gıda ihracatçılarıyla Japon alıcıların b2b görüşmeleri ve influencer etkinlikleri organize edecek.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Japonya’ya Türkiye geneli ihracatın yüzde 48’inin, Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatın ise yüzde 72’sinin gıda üzerine olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Japonya’ya genel ihracatı 2018 yılından bu yana yüzde 30 artarak 619 milyon dolara ulaştığını kaydeden Eskinazi, “Bu ihracatın 291 milyon dolarlık kısmını gıda üzerine yapıyoruz. EİB olarak da Japonya’ya 146 milyon dolarlık ihracatımızın 106 milyon dolarlık kısmı gıda ile temsil ediliyor. Japonya’nın en büyük gıda fuarı Foodex’in 25 yıldır milli katılım organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. 7 yıldır Uzak Doğu ülkeleri Güney Kore, Japonya, Çin’i kapsayan Turquality Projemizi yürütüyoruz. Su ürünleri, kuru meyve, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı Asya-Pasifik pazarında güçlü olduğumuz sektörler. Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolar gıda ihracatı var. Japonya’ya gıda ihracatımızı kısa vadede 500 milyon dolar, uzun vadede 1 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk organik sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamış bir sektör olduğuna vurgu yaptı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -