Ekonomi

Zeytin alım fiyatları belli oldu… Tavan 110 TL, taban 47 TL

BURSA (İGFA) – Marmarabirlik’te 2023-2024 iş yılı kampanyası 24 Ekim itibariyle başlarken, ürün alım fiyatları da belli oldu. Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda; tavan fiyat 180 dane 110 Lira, 190 dane 105 Lira, 200 dane100 Lira, taban fiyat 380 dane 47 Lira ve yağlık zeytinin kg fiyatı ise 45 Lira olarak belirlendi.

Marmarabirlik’in ilgili birimlerince yapılan çalışmada 1 kg zeytinin üretim maliyeti ortalama 30,44 lira olduğuna dikkati çeken Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Marmarabirlik’in ortalama alım fiyatının 65-70 Lira olacağı tahmin edilmektedir. Piyasa koşulları, % 61,53 yıllık enflasyon oranı, 1 kg zeytinin üretim maliyeti ve arz-talep dengesi gözetilerek ürün alım fiyatları belirlenmiştir. Bu sezonu çok temkinli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz. Ekonomik koşullar ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle piyasada farklı alıcıların çok az olacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik piyasada tek alıcı olarak kalacaktır.” dedi.

Ürün alımlarına geçtiğimiz yıl yüzde 150, bu yıl da yüzde 142 artış yapıldığını belirten Başkan Asa, “Marmarabirlik üreticisine sahip çıkmıştır. Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası üreticidedir” dedi.

ZOR BİR YIL OLACAK

Zor bir yılın kendilerini beklediğini belirten Başkan Hidamet Asa, “Enflasyonist ortamda üreticisinin yanında olan Marmarabirlik son iki yılda ortaklarına sahip çıkmıştır. Üreticilerimiz de bu sene ürün vererek kooperatiflerine sahip çıkmalıdır. Çünkü ortaklarımızın gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve sigorta desteklerini kooperatiflerinden sağladıkları unutulmamalıdır. Bu yıl öngörü yapmakta zorlanacağımız bir yıldır. Bu sebeple Marmarabirlik’in zarar görmemesi gerekir. Eğer zarar görürse piyasaları regüle edemez, gelecek yıllarda üretici de büyük zarar görür” dedi.
Küçülmeye gitmeyeceğiz” diye konuştu.

KOTA UYGULANMAYACAK

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu kampanya döneminde de kota uygulanmayacağını belirten Hidamet Asa, “Ortaklarımız verdikleri rekolte beyanı kadar kooperatiflerine ürün verebileceklerdir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak şimdiden gelecek seneyi düşünüyoruz. 2024/25 ürün alım kampanyasında rekoltenin çok yüksek olacağını öngörüyoruz. Bir sonraki yıl arz fazlalığı oluşmaması için iyi bir ürün alım planı yapmak ve daha çok ürün satmak zorundayız” dedi.

Bu arada, yeni dönem için alım kampanyasında yağlık olmak üzere 2 milyar 500 milyon TL alım bütçesi yaptıklarını ve ürün bedellerinin 15 günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin olarak yapılacağı bilgisini de veren Başkan Asa, geri kalan ödemeler, ürün alım kampanyasından sonra belirlenerek, ortaklara duyurulacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -